Nachádzate sa tu:Hlavná stránka»Blog»Hardware»HTPC»Staviame prvé HTPC - 3. diel: Tuning skrinky
03.03.2012

Staviame prvé HTPC - 3. diel: Tuning skrinky

Napísal(a) 
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Keďže odsunuli termín vydania procesorov AMD Trinity na 2. štvrťrok 2012, čas využijem napr. na tuning

Tuning plechov


Na tuning skrinky a monitora som použil striebornú samolepiacu fóliu s imitáciou kovu

Fólia sa dá zohnať v predajniach s dekoračným materiálom - napr. bytové doplnky s tapetami - za pribl. 4 eurá. Kto nemá čas experimentovať alebo nemá fantáziu, môže použiť aj rôzne vzorované fólie, ktorých je dnes na trhu už dostatok (napr. pre notebooky, XBOX ai.).


Z vnútornej strany stien som nalepil špeciálnu antihlukovú penu a na niektorých miestach
som ju zdvojil, aby lepšie vykompenzovala nedostatok veľmi tenkých plechov skrinky.

Použil som AcoustiPack LITE 2-layer (15,10 Euro/1 ks), ktorú som kúpil z britského quietpc.com, ale nie je problém podobné produkty v rovnakej cenovej hladine zohnať aj u nás.

Tuning prednej masky


Na prednom plechu som vyrezal otvor pre 12 cm ventilátor a navŕtal štyri otvory pre šróbiky.
Ďalej som vyrezal prednú plastovú priečku, ktorá bránila prúdeniu vzduchu .

Na skrinku som prišróboval 12cm ventilátor (Scythe SY1212SL Slim, 800rpm, 9,- Euro), pre nasávanie studeného vzduchu dovnútra počítača. Ventilátor má nízky profil 1,2cm a vlastnú mriežku, takže sa zmestil do priestoru pred šachtou pre 2.5' disk. Z čelnej strany som uchytil protiprachový filter (Primecooler PCDF120, 1,50 Euro), ktorý som však kvôli obmedzenému priestoru musel trochu upraviť - na kostru som prišróboval len sponú časť mriežky a filter na ňu prilepil.

Nakoniec som nastriekal čelnú kostru na čierno, aby nepôsobila rušivo pri pohľade cez prednú sieťku.


Z prednej masky som odstránil krytku DVD mechaniky, aby sa lepšie
stláčalo tlačidlo pre vysúvanie a bolo vidieť kontrolku.

Odstránením krytky sa mechanika posunula dopredu, čím sa vytvoril väčší priestor pre kabeláž vzadu medzi mechanikou a zdrojom.

Tuning vnútornej časti

Najdôležitejšie úpravy skrinky prebehli v jej vnútri - na vrchnú kostru som prišróboval oceľovú priečku a na ňu zavesil zdroj, otočený o 90 stupňov:

tuning4

Otočením zdroja sa vytvoril väčší priestor na prípadné pripojenie grafického akcelerátora a
jeho zavesením sa zároveň uvoľnil ďalší priestor aj pre chladič procesora.

Predtým však bolo treba trochu upraviť zdroj. Predovšetkým som vymenil ventilátor za tichý (Primecooler PC-8015L12C SuperSilent, 8x8x1,5cm, 7,- Euro) a jeho napájací kábel vyviedol na základnú dosku. Na bočnej stene zdroja som vyrezal otvor pre vyvedenie interných káblov a na opačnej strane zasa otvor pre prúdenie vzduchu. Nakoniec som na steny zdroja vyvŕtal diery pre uchytenie šróbov z vrchnej priečky a na uchytenie zadného ventilátora.

Ďalej bolo treba doriešiť upevnenie SSD mechaniky a pevného disku. Na to som použil redukciu Scythe Twin Mounter (3,87 Euro), ktorá umožňuje pripojenie až dvoch 2,5-palcových mechaník do 3,5-palcovej šachty. (Okrem tohto 2-koľajničkového prevedenia existujú aj riešenia v jednom celku a pohybujú sa v podobnej cenovej úrovni.)

Tuning zadnej steny

Zadnú stenu skriky a zdroja som prestriekal na čieno. Potom som na ne pripevnil gumovými príchytkami 10-centimetrový nízkoprofilový ventilátor (Scythe SY1012SL12L Slim, 1000 RPM, 7,10 Euro), ktorý bude vyfukovať ohriaty vzduch von zo skrinky. Nakoniec som vedľa neho prišróboval záslepku sériového portu (Acutake, 3,40 Euro) a prelepil zvyšné otvory pre efektívnejšie prúdenie vzduchu.

Tuning spodnej steny

tuning3

Na spodu skrinky boli pôvodne malé umelé nožičky, ktoré nesedeli rovno, čím sa počítač
kýval a šmýkal a navyše ich takmer pretŕčali šróbiky pre základnú dosku.

Namiesto nich som pripevnil špeciálne antivibračné nožičky z gumového materiálu (Primecooler PC-RCF1B, 5,- Euro). Tieto nohy sú síce dosť drahé, avšak majú guľatý profil a perfektne sedia na podložke oproti o polovicu lacnejším rovným typom. Následne som všetky otvory prelepil, čím som zabránil nasávaniu prachu zospodu a navyše prekryl závity pre základnú dosku, ktoré mali ostré hrany. Nakoniec som prestriekal spodnú stenu na čierno.

Konečná kalkulácia

Za vyššie uvedené komponenty som utratil 55,97 Euro. K tomu treba pripočítať 5,- Eur za čierny sprej a 1,50 Euro za čiernu izolačnú pásku.

Čo sa týka poštovného, celkovo ma stálo zhruba 13,60 Euro (okrem stišujúcej peny a striebornej fólie som všetky ostatné komponenty kúpil v internetovom obchode tntrade.sk).

Ďalšie veci ma nestáli nič - priečku z 1mm oceľového plechu mi vyrobil zadarmo v práci sused, šróbiky som použil z vlastnej zásoby a ostatné náčinie a náradie nepočítam.

Suma sumárum, celkovo som zaplatil len za samotný tuning viac než dosť, ale treba si uvedomiť, že skrinka so zdrojom bola pomerne lacná, takže v konečnom súčte je cena primeraná a keďže chcem z toho postaviť akýsi (ako to výstižne pomenoval jeden môj kolega) "Mercedes", dúfam že sa vyplatila.

Prečítané 5980 x Naposledy zmenené 01.10.2012