Nachádzate sa tu:Hlavná stránka»Blog»Hardware»HTPC»HTPC "Zebra" - Úvod, hlavné komponenty
17.09.2012

HTPC "Zebra" - Úvod, hlavné komponenty

Napísal(a) 
Ohodnotiť túto položku
(5 hlasov)

Tretie HTPC je od predošlých najmenšie a to znamenalo ešte väčšie komplikácie pri jeho skladaní. Dôvod, prečo som zvolil trochu netradičný názov, je evidentný už pri prvom pohľade na úpravu čelného panela...

Úvod

Minule som sa snažil postaviť HTPC zamerané na čo najvyšší výkon, pri zachovaní čo najnižšej veľkosti, spotreby, teplôt, hluku a ceny, pričom by zvládol utiahnuť aj najnovšie hry na stredných detailoch v HD rozlíšení. Úloha to bola neľahká, ale to som ani netušil, aký bič si na seba upletiem neskôr.

Cieľom tentokrát je poskladať ešte menší a zároveň ešte viac úspornejší a tichší počítač, určený na pozeranie filmov vo vysokom rozlíšení a satelitnej televízie.

Zostava

Najprv zoznam použitých základných komponentov (v zátvorke uvádzam najlacnejšiu alternatívu s cenou, nájdenou na slovenských e-shopoch):

  • skrinka: Chieftec BT-02 (46,60)
  • procesor: AMD a6-3500 (60,60)
  • základná doska: Asrock A75M-ITX (70,43)
  • operačná pamäť: Kingston HyperX 2GB 1600MHz DDR3 CL9 (12,00)

(pozn. všetky ceny sú uvádzané v Eurách vrátane DPH)

Problém č. 1: Skrinka

Ako sa dalo čakať, najťažšie som hľadal vhodnú skrinku. Mal som 3 hlavné priority:

  1. Potreboval som nájsť takú ITX, ktorá by sa dala postaviť aj na ležato a zároveň aj na výšku (minule som použil formát Cube s držiakom na prenášanie - článok budem publikovať v najbližších dňoch).
  2. Do skrinky sa musí vojsť alternatívny heat-pipe chladič na procesor s výškou min. 7cm.
  3. Zdroj nemôže byť, kvôli prehrievaniu, umiestnený nad procesorom.

Pri tom všetkom sa museli rozmery zmestiť do vymedzeného priestoru na mojom pracovnom stolíku i do poličky pod TV v obývacej izbe. Na výber som teda toho moc nemal, voľba padla na skrinku Chieftec, ktorá pri položení na ležato siaha do sympatickej výšky na úrovni stojanu pre CD/DVD. Rozmery skrinky sú: 135x295x240 mm (ŠxVxD)

Procesor

Vzhľadom k cenám komponentov som teda opäť ako predtým zvolil pre procesor osvedčené AMD, tentokrát s integrovanou grafickou kartou. Keďže procesory Trinity ešte stále nevyšli na trh, musel som sa poobzerať po úsporných procesoroch Llano, so spotrebou do 65W. Štvor-jadrový A6-3600 je u nás, žiaľ, nedostupný, preto som musel použiť jeho 3-jadrovú variantu.

Základná doska

Rovnako ako pri výbere skrinky nebolo moc čo vyberať ani pri základnej doske, veď ITX základných dosiek pre procesory Llano je ako šafránu. Hlavne pre netypický spôsob usporiadania (posun pätice CPU a otočenie slotov pre RAM poskytuje  priestor pre pripojenie aj niektorých 1-slotových resp. aj 2-slotových grafických kariet s otočeným chladičom) som si nakoniec vybral riešenie od firmy Asrock.

Mechaniky

Hard-disk

Vzhľadom na spomínané ciele pre parametre počítača som nepoužil drahý SSD disk. Namiesto toho - aj kvôli stále vysokým cenám po jarných záplavách - som na systém použil pevný disk zo starého XBOX-u 360 t.j. tichý 2,5-palcový 120 GB Western Digital Scorpio WD1200BEVS. (Podobný disk sa dá dnes zohnať od cca 35,00 Euro.)

Problém č. 2: Optická mechanika

Aby sa mi do skrinky zmestil výkonný chladič pre procesor a pritom mi zostal ešte aj určitý priestor na prúdenie vzduchu, som musel použiť namiesto klasickej optickej mechaniky jej slim alternatívu. Našťastie, na rozdiel od zahraničných e-shopov, u nás nie je problém takéto mechaniky zohnať za prijateľnú cenu. V počítači som použil LG GT60N (19,70 Euro).

Problém číslo 3: Satelitná karta

Kvôli kompaktnosti som hľadal internú HD satelitnú kartu do PCI-Express slotu. Karta zároveň musela obsahovať čítačku kariet. Taká je na trhu len jedna - od firmy Anysee. Totiž - vlastne bola, už sa prestala vyrábať a model, ktorý ju mal nahradiť aj s pridaným CI slotom, sa ešte nepredával. To som však v čase, keď som ju objednával z poľského e-shopu ešte nevedel, a tak som použil kartu Anysee E7 PS2 PCI CI (83,00 Euro).


obr.: karta "Anysee E7 PS2 CI Plus" (88,- Euro) obsahuje okrem CI - slotu pre CAM aj CR - čítačku kariet

Táto karta je zaujímavá tým, že na konektore pre PCI-E slot nenájdete žiadne kovové kontakty. Ten slúži len na fyzické uchytenie v slote, v skutočnosti sa karta pripája interným USB káblom na základnú dosku, ktorý je našťastie pribalený ku karte. V podstate je teda identická so svojou USB kolegyňou, ktorej recenziu nájdete v jednom z mojich predošlých článkov. Karta má dve nevýhody - musí býť napájaná externým molex káblom a kvôli CI slotu má plný profil, čím bráni prúdeniu vzduchu v skrinke.

V 2. časti článku si dokončíme zdroj, ventilátory a tuning skrinky.

 

Prečítané 6083 x Naposledy zmenené 04.01.2013