Nachádzate sa tu:Hlavná stránka»Blog»Hardware»HTPC»Staviame prvé HTPC - 2. diel: Skrinka
27.12.2011

Staviame prvé HTPC - 2. diel: Skrinka

Napísal(a) 
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Najdôležitejšiu úlohu pri stavbe HTPC (okrem procesora) predstavuje zrejme skrinka.

Ako na to

Pre HTPC sa dnes najčastejšie používajú skrinky pre základné dosky formátu Mini ITX. Výnimočne sa používajú extrémne malé skrinky pre dosky Micro ATX, najmä v desktop vyhotovení. Treba sa však pripraviť na to, že skriniek a komponetov pre tento segment je omnoho menší výber, majú horšiu dostupnosť a treba počítať aj s mierne vyššou cenou.

Cieľom je, samozrejme, poskladať čo najmenší počítač. Špeciálnu skupinu tvoria takzvané barebone systémy, ktoré už obsahujú okrem skrinky aj základnú dosku a niekedy aj s procesorom. Avšak v prípade, že chceme, aby bol univerzálny, táto skupina počítačov je pre nás irelevantná. Pri výbere skrinky ďalej musíme brať do úvahy aj rezervu pre prípadné pripojenie výkonných komponentov a ich chladenia.

Výber skrinky

V prvej časti sme si ukázali 2 riešenia - skrinky s doskou pre 2-slotové - a skrinky pre 1-slotové grafické karty.

Pre prvý systém som našiel najlepšieho kanditáta skrinku Silverstone SG05-450. Jej výhodou je dostatočná veľkosť pre osadenie plnohodnotnej 2-slotovej grafiky, kvalitný 450W zdroj a veľký predný venilátor, nevýhodou nutnosť slim mechaniky, trochu väčšia šírka a vysoká cena.

Systém by však kvôli slabému grafickému hendikepu musel byť doplnený dostatočne výkonnou grafickou kartou s jedným napájaním - napr. NVidia GF GTX460 Green Edition resp. AMD Radeon 5770HD.

V druhom prípade sa najlepšie javila CiT MTX-001. Disponuje jedným slotom pre prípadnú grafickú kartu, nízkou cenou a ďalšími prednosťami. Existujú aj menšie skrinky, ale neumožňujú osadiť predný ventilátor v prípade použitia výkonných komponentov a väčšinou majú slabé zdroje.

Skrinka CiT MTX-001

Skrinku vyrába čínska firma CiT, známa najmä výrobou počítačových skriniek a zdrojov. Má však zlú dostupnosť, v našich končinách ju prakticky nezoženiete. Na anglickom envizage.com sa dá zohnať od necelých 30,- Eur (plus 9,86 Euro poštovné), čo je veľmi prijateľná cena.

Vonkajšok

Hneď po vybalení zaujme sympatickým vzhľadom a univerálnymi rozmermi 20 cm (šírka) x 18,5 cm (výška) x 32 cm (hĺbka), takže sa zmestí do bežného PC stolíka. V prednej časti sa nachádza jedna šachta pre 5,25-palcovú mechaniku s plným profilom (nemusíme teda krkolomne zháňať slim mechaniku, ako je to pri mnohých iných skrinkách) a pod výklopným panelom sa skrývajú konektory: 2xUSB (dostatočne vdialené od seba), 2xaudio a 1xFirewire. Pod nimi sa nachádzajú dostatočne veľké kovové tlačítka pre zapnutie a reštart (druhé spomenuté tlačítko, napriek svojej užitočnosti, býva dnes už skôr rarita), ktoré pekne kontrastujú zo srieborným vrchným a spodným okrajom čelného panela. Predná dierkovaná mriežka dáva tušiť dostatočné prúdenie vzduchu po zapojení predného ventilátora.

V zadnej časti vidno značnú rezervu medzi zdrojom a základnou doskou pre pripojenie výkonnejšieho chladiča procesora (s výškou do pribl. 8 cm). Okrem jedného slotu pre prídavnú kartu tu na opačnej strane prekvapujúco nájdeme aj otvory pre pripojenie dvoch audio konektorov a ďalších 2 konektorov - napr. sériového portu. Dojem kazí nekvalitný výstupok pre upevnenie prídavnej karty, navyše prekrytý čiernym umelým krytom.

Ďalej poteší, že pri otváraní stačí odšróbovať skrutky ručne bez použitia šrobováka. Avšak zamrzí, že kvôli spojeniu bočných plechov s vrchným do jedného celku, sa vyťahovanie plechu robí trochu nešikovne a treba ho chvíľu pocvičiť.

Vnútro

Po otvorení hneď každému udrie do očí ďalšie negatívum - dosť tenké plechy (ale čo by chcel človek za tú cenu...). Pri ďalšom pozornom skúmaní zistíme aj miestami pomerne ostré plochy - najmä v miestach vyvŕtaných otvorov pre šróbiky ai., takže si treba dať na ne pozor.

Dominantu vnútornej časti predstavuje 300W necertifikovaný zdroj, ktorý by mal utiahnúť prevažnú väčšinu HTPC zostáv. (Jeho kvalitu - účinnosť, teplotu, hlučnosť atď. si otestujeme niekedy nabudúce, keď budú v počítači zapojené aj ostatné komponenty).

Pod šachtou pre mechaniku je zavesená interná 3,5-palcová šachta pre disk (pre pripojenie 2,5-palcových HDD alebo SSD musíme dokúpiť redukciu), ostatný priestor je voľný pre prúdenie vzduchu v prípade, ak zapojíme predný 8 cm ventilátor. (Z toho dôvodu však skrinka neobsahuje internú 3,5-palcovú šachtu, ktorá by sa hodila napr. na pripojenie internej čítačky kariet, resp. panelu regulátora otáčok a pod.)

Do skrinky môžme pripojiť 1-slotovú grafickú kartu s plným profilom do dĺžky až 28,5 cm.

Po odpojení predného krytu možno manipulovať s panelmi pre predné konektory (nájdeme tu rezervu pre e-SATA konektor) a uchytením predného ventilátora. Ten možno umiestniť buď do vnútra skrinky alebo do tohoto medzipriestoru, medzi kostrou skrinky a predným krytom.

Zhodnotenie a záver

Na záver uvediem ešte zopár negatív, ktoré sa však dajú na rozdiel od predošlých odstrániť:

V prvom rade je to nevyužitý priestor pod šachtou pre disk. Sem sa s prehľadom môže zmestiť min. ešte jedna 3,5-palcová šachta, ktorú by zároveň chladil predný ventilátor. (Užívateľ si ju musí vyrobiť sám a zavesiť ju na vrchnú šachtu.)

Druhá slabina - umelá priečka medzi kostrou a prednou mriežkou má malé otvory a obmedzovala by prúdenie vzduchu z predného ventilátora. Preto by bolo vhodné ju odstrániť a namiesto nej upevniť protiprachový filter pre nasávanie studeného vzduchu dovnútra.

Plusy

+ rozmery
+ design
+ možnosť osadiť dlhú grafickú kartu
+ možnosti dodatočného chladenia
+ rozmiestnenie predných konektorov
+ cena

Mínusy

- dostupnosť
- tenké plechy
- len jedna 3,5-palcová šachta - z dôvodu umiestnenia predného ventilátora (avšak možnosť svojpomocnej inštalácie ďalších)
- šachta pre disky je labilná a umiestnená moc na boku
- len 1 slot pre karty (nevadí v prípade, že ich nepotrebujeme viac, v prípade grafík sa dajú zohnať - síce ťažšie - aj 1-slotové)
- krátke interné káble predného panela

Prečítané 6016 x Naposledy zmenené 01.10.2012