Nachádzate sa tu:Hlavná stránka»Blog»Hardware»HTPC»Staviame prvé HTPC - 1. diel: Úvod
20.12.2011

Staviame prvé HTPC - 1. diel: Úvod

Napísal(a) 
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Tak som sa konečne odhodlal splniť svoj ďalší sen - postavím si "Home Theater Personal Computer"...

Ako to vlastne začalo

Asi každý majiteľ počítača si skôr či neskôr zriadi pripojenie do internetu. Po čase ho prestane baviť deliť sa oň s ostatnými členmi rodiny a navyše by potreboval mať počítač aj so sebou v teréne. Následuje kúpa notebooku.

Lenže veľký počítač má veľkú spotrebu a dlho sa spúšťa. Notebook sa zase kvôli hlučným ventilátorom a drahej batérii neoplatí intenzívne používať a nemá vždy dostatočný výkon. Okrem toho by sa zišiel rozbehnúť aj nejaký server, multimediálne centrum do obývačky, atď...

Zlatá stredná cesta - postavím si HTPC. To už ale nie je nejaká ozruta, zaprášená pod stolom... Musí to byť imidžovka, nebude ju počuť, bude sa dať ľahko preniesť a upraviť, dostatočne výkonná a pritom skromná...

Konečne nastal ten pravý čas

Rok 2011 bol prelomový pre HTPC. Predovšetkým preto, lebo na začiatku roka konečne vyšli na trh prvé procesory s integrovanou grafickou kartou.

Každý zasvätený vie, že sa jednalo o procesory Intel s architektúrou Sandy Bridge. Procesory boli výkonné, mali malú spotrebu, ale mali aj svoje nedostatky. Predovšetkým výkon grafickej časti nenadchol a okrem toho sa vždy oplatí chvíľu počkať, kým klesnú uvádzacie ceny.

Preto sa s napätím čakalo, akú odpoveď prinesie konkurenčná firma AMD. Tá s malým oneskorením prisiesla v lete procesory AMD Llano pre novú paticu FM1 a boli to procesory vskutku zaujímavé: Čo stratili vo výkone v procesorovej časti, to s prehľadom dobehli výkonom integrovaných Radeonov. A cena približne o tretinu nižšia... Pre potreby bežného HTPC sa táto druhá technológia preto javila ako vhodnejšia.

Teoretické východiská

Mojím cieľom bolo nájsť rozumný kompromis medzi výkonom, spotrebou, rozmermi, hlučnosťou, prevádzkovými teplotami, rezervou pre prípadné ďalšie rozšírenie a samozrejme cenou. Pre postavenie HTPC som si preto zvolil dve možné riešenia:

  1. 2-slotová skrinka + procesor Intel Core i5-2500S (2,7 GHz, 6MB L2 Cache, i2000HD, 65W) + prídavná grafická karta
  2. 1-slotová skrinka + procesor AMD Llano A8-3800 (2,4 GHz, 4x1MB L2 Cache, Radeon 6550D, 65W)

Oba systémy by okrem toho obsahovali:

  • kvalitnú mini-ITX základnú dosku s USB3, e-SATA a Firewire
  • SSD disk plne využívajúci rozhranie SATA 6 Gb/s
  • značkovú operačnú DDR3 pamäť
  • mechaniku
  • a prípadne ešte aj HDD pre ukladanie rozsiahlych dát (filmy, hry...)

K HTPC bude pripojená USB satelitná karta Anysee s integrovanou čítačkou kariet a ďalšie zariadenia... (o tom viac v ďalších dieloch)

Veľké rozhodnutie

Voľba je jasná: kvôli vysokej cene prvej zostavy (drahší procesor i skrinka, nutný grafický akcelerátor, vyššie nároky na kvalitné chladenie a stíšenie ai.) som sa nakoniec rozhodol pre druhú alternatívu. Zostáva už len doriešiť problém s procesorom.

Nečakaný problém

Procesory Llano sa nedajú nikde zohnať a navyše onedlho ma prísť na trh ich nástupca - AMD Trinity. Majú priniesť zvýšenie výkonu procesora o 10-15 percent, 2-násobnú kapacitu L2 cache pamäte, zníženie spotreby o 10 percent (a možno bude implementovaná technológia z notebookov Powertune, ktorá bude vypínať a podtaktovávať nevyužité jadrá). A hlavne - grafika bude výkonnejšia asi o 30 percent, vráti sa technológia Eyefinity a VCE ai., čo značne vykompenzuje potrebu výkonnej grafiky v HTPC.

Príslušnou alternatívou k A8-3800 sa javia procesory A10-5700, A8-5500 resp. A6-5400 (všetky štvorjadrové so spotrebou 65W). Otázna je však ich cena. Tá sa napríklad nebude meniť u konkurenčných Intel Ivy Bridge. Tie však prídu na trh ešte neskôr a neprinesú taký veľký nárast výkonu. Okrem toho nutnosť použiť novú dosku s päticou FM2 dáva tušiť ďalší pravdepodoný nárast ceny.

A ďalší problém

Po nedávnych záplavách v Thajsku sú v závratných výškach ceny hardiskov. Ich pokles sa odhaduje v horizonte minimálne pol roka. Navyše na rok 2012 boli ohlásené ďalšie zľavy SSD diskov.

Takže čo teraz?

Ideme na to

Sakra, nemôžem predsa čakať donekonečna, tak by som nikdy nič nepostavil. Budem teda skladať HTPC postupne po komponentoch a najprv dávať do kopy tie, ktoré v horizonte najbližších asi 4-5 mesiacov už pravdepodobne výraznejšie nezlacnejú.

Cenová kalkulácia uvedeného systému, ak nepočítame napr. tuning, vychádza min. okolo 400-500 Eur. Uvidíme, ako to nakoniec dopadne...

Najprv teda kúpim ... ale to sa dozviete až v ďalšej časti. :)

Prečítané 5892 x Naposledy zmenené 01.10.2012