Nachádzate sa tu:Hlavná stránka»Blog»Hardware»Chladiče»AeroCool X-Vision
19.09.2011

AeroCool X-Vision Doporučený

Napísal(a) 
Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)

Už žiadne čiastočné riešenia pomocou biosu resp. krkolomných konfigurácií software tretích strán. Tu je len jediná možnosť - kvalitný regulátor otáčok.

Úvod

Avšak nie hocijaký. Chceme mať predsa všetko pekne pod kontrolou. Žiaľ, plne manuálne panely majú zbytočne veľký počet otočných kolíkov a kazová automatika sa tiež neosvedčila (dotykové displeje preto radšej ani nebudeme skúšať). Riešenia pre 3,5 palcovú šachtu sú zasa malé a tie do dvoch 5,25 palcových pozícií naopak priveľké. To chce nejaký kompromis. A najlepšie za nejaký rozumný peniaz. A takých moc nenájdeme. Jedným z nich je regulátor od známej firmy AeroCool s názvom X-Vision.

Obsah balenia

Žiaľ kvalitné výrobky sú u nás i v zahraničí ťažko dostupné. Všetko sa musí objednávať a dlho na to čakať. Predajcovia si okrem toho neraz účtujú premrštené marže a o poštovnom ani nehovoriac. Preto sa osvedčilo nakupovať od veľkých zahraničných predajcov. Britský Amazon znova nesklamal, regulátor mal na sklade, spolu s poštovným stál 39,57 Euro.


Na posledných štyroch screenoch je provnanie nameraných teplôt v loade a burne s programom MSI Afterburner (na testovanie bola použitá hra GTA4:EFLC). Regulátor udáva nižšie teploty o 3 stupne Celzia.

K regulátoru sú pribalené predlžovacie káble napájania a samolepky pre uchytenie čidiel. Regulátor totiž okrem regulácie 5-tich ventilátorov umožňuje aj monitorovať 5 teplôt. (Drvivá väčšina výrobkov má, žiaľ, maximálne 4 kanály. Pre kvalitnú midtower zostavu je to však málo) Čidlá putovali na procesor, grafiku, hardisk, ramku a zdroj. Podobne je k regulátoru pripojených päť ventilátorov pre: procesor, grafiku, predný in-take, zadný out-take a zdroj. Super, všetko máme zapojené, zapíname počítač - a čo to...

Začiatky bývajú najťažšie...

Zapnutie počítača signalizuje regulátor krátkym pípnutím (pre niekoho to môže byť otravné - pre mňa určite, žiaľ táto funkcia sa nedá vypnúť). Wow - panel hýri farbami a naspodu sa efektne hýbu animované prúžky. Milé, ale tiež môže niekomu vadiť prílišné svietenie. Panel sa dá síce vypnúť, ale pri ďalšom štarte počítača sa znova zapne. (Našťaste mám na skrinke predný výklopný panel...) A ďalšie nemilé prekvapenie - sakra, ten počítač hučí, ako nikdy predtým. Čerstvý majiteľ regulátora bezradne pozerá na displej a rozmýšľa, čo zasa zle zapojil. Popritom narýchlo hľadá manuál a než ho stači otvoriť, počítač zrazu stíchne. (Klasika, zasa sme nečítali manuál, veď na čo.) Žiaľ, ani táto funkcia sa nedá vypnúť a chvíľu po zapnutí treba pretrpieť hučanie počítača, spôsobené žhavením pripojených ventilátorov na maximálne napätie. Našťastie žiadne ďalšie prekvapenie sa nekoná.

Zobrazovacie funkcie

Najväčšou výhodou tohto regulátora bezosporu je, že vidíme všetky štatistiky pekne naraz. Vyhneme sa tak neustálemu a otravnému prepínaniu medzi jednotlivými ventilátormi resp. čidlami. Výrobok je určený aj pre anglo-americký trh, preto si musíme prepnúť zobrazenie teplôt z Farrenheitov na stupne Celzia (po reštarte počítača zostane na posledne nastavenej voľbe). Niekomu sa možno zíde alarm, ktorý sa dá nastaviť na kritickú teplotu max. 90 stupňov. Ďalšou možnosťou je zobrazenie hodnôt napätia, otáčky ventilátorov v jednotkách RPM a samozrejme najdôležitejším ukazovateľom sú aktuálne teploty. K dokonalosti chýbajú snáď len podrobnejšie štatistiky teplôt (min, max, priemer...).

Kvôli veľkému množstvu zobrazovaných informácií už nezostalo na paneli miesto na nejaké bonusové prídavné konektory (USB, SATA, Firewire, čítačky pamäťových kariet). Tie nájdeme na výrobku vyššej rady tohto výrobcu.

Možnosti regulácie

Všetky káble sú očíslované. Prvý z nich je určený pre procesor. Dá sa regulovať v rozmedzí 50-100% RPM, tj. 5-12V. Zvyšné si môžme zapojiť ako chceme, dajú sa regulovať ako predošlý, alebo ich môžme úplne vypnúť. Žiaľ nenájdeme tu funkciu, na ktorú je zvyknutá veľká časť užívateľov - automatického zapnutia ventilátora pri dosiahnutí zvolenej teploty. Pre každý ventilátor sa dá nastavenie otáčok uložiť do pamäte. Namiesto piatich kolíkov si regulátor vystačí len s jedným, čo sa určite zíde viacerým používateľom.

Vyhodnotenie, záver

Regulátor pokulháva z hľadiska funkčnosti, naopak boduje v prehľadnosti, množstve kanálov a ovládaní.  Čo už, dokonalý výrobok zrejme nenájdeme. Svoju hlavnú úlohu  - stíšenie počítača a zároveň mať všetko pod kontrolou - však spĺňa skvele. Vďaka uvedeným prednostiam si preto určite nájde svojich spokojných užívateľov.

Plusy:

+ regulácia a monitorovanie až 5-tich kanálov
+ zobrazenie všetkých štatistík naraz

+ možnosť vypnutia displeja
+ možnosť vypnutia ventilátorov
+ zobrazenie RPM aj teplôt
+ jednoduché ovládanie
+ grafika

Mínusy:

- displej po reštarte sa znova zapne (nie je problém, ak je na skrinke predný výklopný panel)
- max. napájanie všetkých ventilátorov po zapnutí počítača - vyše 30 sekúnd
- chýba automatická regulácia ventilátorov (pre niekoho môže byť naopak výhodou, hlavný dôvod kazivosti regulátorov)
- chýbajú podrobnejšie štatistiky teplôt
- samolepky na čidlá slabo lepia
- zlá dostupnosť

Prečítané 23852 x Naposledy zmenené 01.10.2012
Viac z tejto kategórie: « DeepCool V400