Nachádzate sa tu:Hlavná stránka»Blog»SAT TV»Príjem SAT TV v PC - 1. diel: Namiesto úvodu
27.12.2011

Príjem SAT TV v PC - 1. diel: Namiesto úvodu

Napísal(a) 
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Najlepšia vec je mať satelit v PC...

...pozeráte, nahrávate, striháte, napaľujete, jednoducho a pohodlne konfigurujete, maximálna stabilita a komfort, neobmedzené možnosti atď, pritom všetkom browsujete, robíte bežné a ďalšie veci na PC atď.

Táto moja veta pred nedávnom nezostala bez odozvy na jednom známom satelitnom fóre. Uvediem tu preto úryvok z diskusie s jedným pokročilým(?) členom fóra - ako úvodnú motiváciu k čítaniu tohoto seriálu. V troch dieloch si ukážeme možnosti sledovania satelitnej televízie na počítači:

  • Citácia: Satelitný prijímač má oproti PC výhody v okamžitom (rýchlom) štarte,...
  • Keď dám PC do spánku (napr. notebook), tak sa naštartuje za veľmi krátky čas (a rýchlejšie než plne vypnutý sat).
  • Citácia: ...nízkej spotrebe...
  • Čo sa týka riešení pre server - už som tu spomínal o PC s nízkou spotrebou - existujú riešenia s 20-30W, čo je bežná spotreba príjimačov, alebo sa jej veľmi blíži (a napr. router Asus žerie možno 5W atď.). Napr. môj notebook ako klient spotrebuje 40W a tak by som mohol pokračovať ďalej...

K predošlému odstavcu krátke vysvetlenie pre nezasvätených - k niektorým routrom, ktoré bežia na linuxe a majú USB port, sa dá pripojiť čítačka satelitných kariet a urobiť z nich napr. sieťový server na zdieľanie karty a ďalšie služby (niektoré príklady si ukážeme v ďalšej časti).

  • Citácia: ...a bezhlučnej prevádzke.
  • Vy ste ešte nepočuli o bezhlučnom PC? Ja mám také doma dokonca dva (a to nemám ani vodné chladenie). A poznám kopec príjimačov s ventilátormi, čo hučia "jak lietadlo" a hrejú ani nehovorím.
  • Citácia: Ceny sat. prijímačov sú podstatne nižšie.
  • Nezmysel. Skoro každý má dnes doma komp, za pár eúr sa dá dokúpiť interná/externá sat. karta, k tomu zohnať kvalitný, väčšinou free soft. Napr. pred mesiacom som kúpil rok starú externú HD Anysee s internou čítačkou kariet za 40 Euro ;) Čo dokážu stolové prijímače v tejto cenovej relácii?
  • Citácia: Ovládanie sat. prijímača je jednoduchšie, niekto by sa pracovať s aplikáciami v počítači nenaučil nikdy.
  • Smejem sa hlasno. Ja mám napr. komp nakonfigurovaný tak, že po štarte sa hneď spustí na full screen sat, ovládam ho diaľkáčom, nie je tam rozdiel od stolového príjimača...
  • Citácia: A ak by to mal byť jeden počítač na všetko, tak hneď je otázne jeho umiestnenie - jeden člen domácnosti chce pracovať na počítači, druhý sledovať TV... Ja osobne nemám veľmi rád riešenia X v jednom a uprednostňujem samostatné zariadenia.
  • Áno, pozerať sat na kompe nie je pre každého. Ale pre tých, ktorí sedia za kompom každý deň - hlavne IT-čkári ai. - to je dokonca ešte výhodnejšie (a úspornejšie), keď si to pustím niekde v okne a pod.
  • Citácia: Spustenie viacerých náročných aplikácií má vysoké nároky na výkon počítača (s tým súvisí chladenie a hlučnosť),...
  • Výkon dnešných priemerných počítačov s prehľadom postačuje na obsluhu súčasne niekoĺkých HD programov, buď pomocou jednej karty s PIP/viac tunermi, alebo viacerých kariet. Kto neverí, môže sa príjsť ku mne pozrieť :D
  • Citácia: ak ho počítač nemá, tak prídu obmedzenia a problémy so stabilitou... Stabilita Windows po dlhodobejšej prevádzke je už sama o sebe nereálna, o dlhodobejšej stabilite sa dá hovoriť len pri Linuxe.
  • Ďalší absolútny nezmysel. V dnešnej dobe Windows XP a vyššie nie je so stabilitou problém - pokiaľ človek vie, ako na to. Sám to používam, ale priznávam, že nie je jednoduché to vyladiť - vyžaduje to vhodnú kombináciu viacerých vecí - driverov, kodekov, viewer softu a ďalších vecí a k tomu veľa skúšania a testovania. Ale dá sa to! (ani vyladenie niektorých sat. prijímačov nie je triviálna záležitosť, i keď možno jednoduchšia). Navyše sat na PC sa dá aj pod linuxovými OS a komp je určite stabilnejší než tie trápne E2 klony mimo Dreamov a pod (tie Enigmy reštartujú príjimač pri každej druhej blbosti - nejde Youtube player - reštart, postláčam rýchlo nejaké klávesy na prepínači - ďalší restart, atď...) Také niečo môže vypustiť len amatér/začiatočník, sorry...

    ...Jasné, že PC má svoje nevýhody oproti príjimačom. Ale mňa trápi iná vec:

    V poslednej dobe mi to pripadá tak, že heslo 'náš zákazník, náš pán' sa úplne vytratilo. Výrobcov príjimačov akoby v súčasnosti zaujímali len zisky a užívatelia sú na poslednom mieste. Každú chvíľu chŕlia nové modely, pridajú tam zo dve kraviny a ide sa ďalej. Ked si to porovnám napr. s PC, tak 10 rokov stará vykopávka Skystar 1 poslúži na väčšinu súčasných vymožeností (pokiaľ človek nepotrebuje HD). Ktorý príjimač Vám to dnes ponúkne??? Tých výhod PC je ďaleko viac, nemá zmysel to tu všetko rozpisovať a navyše nepatrí to do tejto témy. (Okrem toho pred 10 rokmi boli ceny príjimačov a PC komponentov úplne inde a navyše funkcie zdieľania na príjimačoch sú zo známych objektívnych príčin len akýmsi bonusom, nie prioritou výrobcov a užívatelia môžu byť len radi, že vôbec také niečo je zabudované vo fw a nemusia na to pracne programovať pluginy pre linuxové príjimače a pod.)

Úsudok si môžte spraviť sami... V ďalších dieloch si ukážeme súčasné trendy hardware a software pre sledovanie SAT TV na počítači a nezostanú bokom ani rôzne zaujímavé kúsky, takže určite sa máte na čo tešiť.

Prečítané 7725 x Naposledy zmenené 01.10.2012