Nachádzate sa tu:Hlavná stránka»Blog»Mobilné telefóny»Motorola RAZR Maxx - prvé dojmy
23.08.2012

Motorola RAZR Maxx - prvé dojmy Doporučený

Napísal(a) 
Ohodnotiť túto položku
(5 hlasov)

Po kladných ohlasoch na fórach a zhliadnutých testoch výdrže mobilov som sa rozhodol kúpiť tento mobil. Vzhľadom na tunajšie premrštené ceny som ho kúpil z nemeckého e-shopu za 418,- Euro.

Prvé zoznámenie

Mobil mi dorazil kuriérom za tri dni. Spočiatku sa mi zdal moc veľký a prostredie štvorkového Androidu neprehľadné, ale po dni používania som si naň zvykol a keď som večer chytil do ruky môj predošlý mobil (Sony Xperia Mini Pro), zdal sa mi strašne hrubý a neohrabaný, takže je to o zvyku.

Hneď pri rozbaľovaní ma sklamala výbava - okrem nabíjačky a sluchátok tu nič viac nenájdete. Vzhľadom k cene a tomu, že sa jedná o high-end a vlajkovú loď Motoroly, očakával by som (okrem anglického manuálu, ktorý tu tiež nie je) minimálne 2GB micro-SD kartu a popr. ešte niečo navyše (handričku, HDMI kábel a pod.)

Do mobilu treba micro-SIM - našťastie mi moju jednoducho upravili za 1 Euro v predajni mobilov so špeciálnymi kliešťami. Obe karty možno zasunúť pri pustenom telefóne.

V nastaveniach lokalizácie sú len svetové jazyky, tak som si navolil angličtinu s českou QWERTZ klávesnicou. Integrovaný Swype tiež podporuje len češtinu, na slovenský jazyk treba najprv stiahnuť a nainštalovať Swype beta a cez nastavenia potom stiahnuť slovenčinu a prednastaviť ju.

Ako prvú som skúsil wifinu (mobil som kúpil hlavne kvôli webovým stránkam) - cez DHCP fungovala, ale so statickou adresou sa mi rozbehla až po zadaní prefixu na hodnotu 24. Prostredie ide svižne a voľná RAM sa pohybuje okolo 200-300MB (ale chcem si dať root, aby som killoval a odinštaloval balast - nemecká tlač, zoznamka...). Po prvom spustení bol na ploche len kopec zbytočných a veľkých widgetov (vrátane mailov a úloh) - všetky som odpálil preč (aby mi na to každý nečumel a nezahlcovali systém) a nainštaloval zopár apk, na ktoré som zvyknutý.

Porovnanie s inou recenziou

Recenzia od mobilmánie až na pár vecí sedí aj pre môj mobil, evidentne ale opravili nedostatky:

  • absencia CZ/SK mi nevadí
  • FM niež nie (mám dátový paušál, preto radšej používam internetové rádiá, ktorých kvalita zvuku je niekde inde než FM signál...)
  • zoom v galérii často nepoužívam
  • raster displeja mi trocha vadí a tie čierne škvrny na displeji vidno len v šere/tme na tmavošedej obrazovke
  • fotenie (cez tlačítko volume alebo display) funguje krkolomne (cvakne až po pustení) - ale naučil som sa
  • Motoroly nevedia budiť pri vypnutom mobile - to mi síce vadí, ale nepotrebujem to - mobil v noci nevypínam
  • integrovaný cool kalendár sa ihneď po prihlasení na google synchronizuje vrátane kontaktov, mailov atď. (je to ešte silnejšie naviazané na google než môj predošlý SE, ktorý bol orientovaný na Facebook). Ale  kvôli absencii  náhľadu udalostí u mesačného pohľadu je lepšie doinštalovať napr. aCalendar.
  • aj bezdrátové vypínače od výrobcu tu už sú - je tam na to widget, ale viac sa mi to páči na Samsungoch ako súčasť taskpanelu.
  • piaty spodný panel s trvalými tlačítkami tu už je tiež

Zopár ďalších postrehov

Uvítal som aj prepracovanejší telefónny zoznam než na Sony (tam sa nedalo dokonca ani triediť podľa priezviska - u mňa zásadná vec), avšak som si doinštaloval skvelé DW Contacts. V ICS Motoroly som nenašiel ďalšiu dôležitú vec - Call Meter, tak som stiahol klasický z marketu. Avšak integrovaný webový prehliadač sa mi páči viac než Chrome.

Najväčší problém som mal s vypnutím CLIR (ľudia mi nedvíhali hovory...) - na rozdiel od iných telefónov som to nakoniec nenašiel v nastaveniach systému, ale v integrovanej aplikácii Phone.

Čo ma najviac sklamalo je fotoaparát - predovšetkým robí veľký šum, ostrosť tiež nič moc (staršie Nokie s optikou Carl Zeiss mi fotili lepšie aj na nižších rozlíšeniach a o lacných kompaktoch nehovoriac). HD videá pri rýchlejších pohyboch mobilu sekajú, ale je to pozerateľné. Takisto výkon som očakával na 2-procesorovú mašinu vyšší - napr. hra Asphalt 7 dosť seká (ale mobil som si nekupoval na hranie, takže to ma až tak netrápi).

Prvé nabíjanie batérie pri vypnutom telefóne trvalo 2,5 hodiny, pri zapnutom 3,5 hodiny a telefón vydržal v kuse zapnutý pri intenzívnom používaní (mobilné/wifi/USB dátové prenosy, GPS a navigácia, hry, fotenie a natáčanie HD videí, telefonovanie, chatovanie, inštalácia/spúšťanie/konfigurácia aplikácií, konfigurácia systému, prezeranie fotiek a videí, počúvanie mp3 a interenových rádí atď.) vyše 2,5 dňa! Pri bežnom používaní len na telefonovanie s neustále zapnutou synchronizáciou a wifi/mobilnými dátami mi dokonca mobil vydrží vyše 3 dni.

Mobil trpí nedostatkom typickým pre Motoroly - indikátor batérie ukazuje len v násobkoch 10. Preto si treba do mobilu nainštalovať napr. aplikáciu GSam Battery Monitor (alebo spraviť root a nainštalovať špeciálny motorola 1% hack).

Ďalší problém - nefungujúce GPS v Androide 4.0.4 - vyriešil až update systému na 672.180.41.XT910.Retail.en.EU zo 16.07.2012.

Na záver len dodám, že podľa mňa je cena trocha privysoká (našťastie sa mi podarilo predať predošlú Xperiu so ziskom 40 Euro, ktoré som využil pri kúpe Maxxu). Cena sa pohybuje nad priemerom top 2-jadier konkurencie a v niektorých prípadoch sa blíži priemerným cenám 4-jadrových mobilov. Dúfam teda, že to bude (okrem vysokej kapacity batérie a kvalitného spracovania) vykompenzované aspoň  podporou aktualizácie na JB 4.1 a už teraz som zvedavý, aké prinesie Motorola najbližšie štvorjadro. Viac nebudem písať, zbytočne by som opakoval to, čo už bolo spomenuté v uvedenej recenzii a hlbší rozbor spraví Fatality. Takže uvidíme, ako to dopadlo.

Prečítané 21464 x Naposledy zmenené 01.10.2012